Hur kan vi skapa en stimulerande miljö för äldre som sätter guldkant på deras vardag?
Genom ett samarbete med Trädgårdens äldrecentra i Piteå och RISE Interactive i Piteå har prototypen Upplevelselådor tagits fram. Upplevelselådorna är en interaktivt vägginstallation där vi undersökt om dess lekfulla uttryck kunde locka till välmående och samtalsämnen för äldre.
Syfte/mål
- Ett sätt att skapa samtalsämnen
- Vara dekorativt och upplyftande
- Väcka nyfikenhet och glädje
Prototypen
Objekten valdes ut för att väcka intresse och vara ett dekorativt inslag i en vårdmiljö. De innefattar allt ifrån färgglada lådor i olika former till en gitarr och en talande blomma.
Bilderna (som syns när användaren öppnar lådorna) är en blandning av arbete, fritidsintressen och natur som de tänkta användarna kan relatera till.
Ljuden är kopplade till olika objekt för att förstärka upplevelsen och involvera fler sinnen. Exempelvis så spelas en låt när användaren tar på en bilden av en känd artist och vid sommarstugan hörs vågor och fiskmåsar.
SMF: Treehotel
Under projektet har Kent Lindvall och Lars Lundmark från Treehotel tagit del av workshopen ”Framtidens hotellrum”. Där använde vi metoden Nuläge/Vision samt spånade kring hur ny teknik kan förhöja upplevelsen av tjänster på olika sätt.
Treehotel erbjuder ett unikt koncept där gäster får uppleva den Norrländska naturen genom att bo i arkitektritade hotellrum i träden. De lockar idag besökare från hela världen.
Testbädd:
Trädgårdens äldrecentra
Utifrån workshops med personal på Trädgårdens äldrecentra identifierades behov samt önskemål för hur en bra miljö ska vara för Trädgårdens äldrecentras gäster och vad som sätter just guldkant på vardagen. Några olika områden dök upp:
– Naturupplevelser
– Minnen
– Självständighet
Det här var roligt!
Jo, det minns jag från när jag var ute och jobbade i skogen.
Ååh, den här låten! Ska vi dansa?
Tekniken bakom väggen
Ljud spelas upp då användaren tar på lådornas metallhandtag, vilka är kopplade med ståltråd till ett ljudkort på baksidan av väggen. Handtagen fungerar som av/på-knapp och slutar spela så snart användaren släpper taget. Tekniken som gör detta möjligt är Raspberry Pi och Bare Conductive touch board.