CASE

Teknikstudion

Teknikstudion

 

I teknikstudion har vi samlat ny spännande teknik som vi testat eller använt i våra delprojekt. Tekniken har även tillgängliggjorts för företag på workshops och genom öppna event, till exempel Öppet Hus.

I teknikstudion finns teknisk utrustning och demos som kan inspirera företag till innovation och interaktionsdesign, såväl enkla exempel som avancerade industritillämpningar. Genom att besöka teknikstudion eller delta i en workshop hos oss kan man få ökad förståelse för sina egna möjligheter att nyttja ny teknik; såsom röststyrning, Augmented Reality, VR, 360-video, inspelningar med konsthuvud, riktat ljud, IoT inbäddad teknik etc. Vi har även paketerat teknik på olika sätt. Det finns till exempel en tekniklåda som vi lånar ut till företag som vill testa ljudsättning av miljöer på egen hand: Ljudsätt DIY.

I Teknikstudion finns verktyg och arbetssätt som gör det möjligt att ta del av teknikstudion på olika sätt. Delar av teknikstudion har dessutom använts och demonstrerats i regionen under projektet, vid event och i workshops.

Kontakta oss så syr vi ihop en skräddarsydd workshop i teknikstudion, eller hör av er så kanske vi kan ta med oss delar av vår utrustning och komma ut till ert företag.

 

Demos

Demo av Upplevelselådorna som använts på ett äldrecentra.

Med teknik från Bare Conductive har vi gjort en förvaringstavla mer tillgänglig .

Demo av ljudupplevelse som startas vid beröring av ett metallföremål eller annat ledande material. Här är en prototyp i form av ett musikinstrument.

En ljuddusch är en högtalare som gör det möjligt att koncentrera ljudet till ett visst område. Inom ramen för Snackis-projektet använde vi ljudduschar för nyhetsförmedling.

Interaktiva tavlor som startas med en handsvepning eller när någon passerar nära.

Med MS HoloLens är det möjligt att visa hologram som användaren kan interagera med.

Teknik för röststyrning från företaget Beckhoff. Läs mer här.

Test av röststyrning med Googles teknik.

I denna prototyp testar vi sätt att visualisera hälsodata med företaget Aleva Omsorg.

Brain Breaks är ett verktyg som stöttar lärare att ge eleverna korta pauser,  för bättre fokus under lektionstid.

Små interaktiva lådor

 

Teknikverktyg

AR HoloLens

HoloLens används för utveckling av applikationer med Augmented Reality. I studion finns bland annat exempel på hur en historisk händelse kan gestaltas.

 

Oculus Rift och Samsung Gear VR

När du sätter på dig VR-glasögon omsluts du helt i en digital värld, där du både kan titta och vandra runt. Beroende på vilket program du använder kan du också på olika sätt interagera med din omgivning. I labbet demonstreras en simulering av körning i en underjordsgruva.

360 kamera

Med en 360-kamera kan du fånga händelser i alla riktningar och sedan återuppleva allt i ett VR-headset. I studion finns 360-kameran Vuze Camera med exempel hämtade från projekt i vården och från närmiljön.

Multimodal informationsdisplay

Visar exempel på hur ett digitalt och analogt gränssnitt (med anpassade ljud och symboler) kan nyttjas för att omvandla komplex information till en pedagogisk vägledning för operatörer i industrimiljö.

Philips Hue lampor

Google Assistant är kopplad till Philips Hue och dess smarta uppkopplade lampor. Denna uppsättning tillåter dig styra ljuset i ett rum med hjälp av din röst eller via en app. Du kan även skapa scener eller “färger” för olika aktiviteter i ett rum. En mock-up av en enkel industrimiljö där ljuset används för att visa produktionstakt finns även som demo.

Konsthuvud

Med konsthuvudets två mikrofoner är det möjligt att göra inspeningar som återskapar hur mänskliga öron uppfattar ljud. Avstånd och rörelse till konstuvudet vid inspelning av ljudet skapar på så sätt en rumslig och verklig ljudupplevelse.

Sony Xperia – interaktiv projektor

En bärbar projektor som förvandlar väggen eller bordet till en interaktiv pekskärm.

Röststyrning

Genom röststyrning kan du på ett enkelt sätt styra teknik endast genom att ge kommandon. Med Beckhoffs röststyrningssystem är det möjligt att demonstrera hur man inom industrin exempelvis skulle kunna höja och sänka nivån i pumpar med endast rösten.

Bone conduction hörlurar

Hörlurar som via skallbenet leder ljudet förbi trumhinnan direkt till hörselsnäckan i örat. Lurarna bärs på ett sätt som inte blockerar hörselgången. I samarbete med POC har en hjälmprototyp tagits fram för att demonstrera hur cyklister på ett säkert sätt skulle kunna få information om händelser i trafikmiljön.

Flic – Smart button

Flic är en trådlös uppkopplad fysisk knapp där man genom ett tryck kan starta olika förinställda kommandon. Det är till exempel möjligt att starta en Spotify-lista eller ringa efter färdtjänst.

Elektriskt ledande färg

Med elektriskt ledande färg kan du skapa konstverk eller text som genom beröring startar exempelvis ljud eller ljus. Ett perfekt sätt att göra 2-D installationer mer levande.

Metoder och verktyg

I projektet har vi fångat och utvecklat goda arbetssätt. Några har dokumenterats så att de kan delas med er som är nyfikna på innovationsmetoder och interaktionsdesign och att själva jobba med detta i ert företag. Andra metoder och vektyg tar vi med oss när vi leder workshops. Det kan du läsa mer om här.