BLOGG

Upplevelselådor skapar glädje och samtalsämnen för äldre

Hur kan ljuddesign användas för att skapa upplevelser och sätta guldkant på vardagen för äldre? Det utforskar vi med en spännande prototyp på Trädgårdens äldrecentra i Piteå.

Hos Trädgårdens äldrecentra betraktas alla vårdtagande som gäster. Målet är att förmedla hotellkänsla i en välkomnande och omhändertagande miljö. Som testbädd i vårt projekt erbjuder äldrecentrat värdefulla möjligheter att testa idéer och koncept i verklig miljö med de som vistas i lokalerna.

Tekniken bakom konstruktionen av upplevelseboarden är Raspberry Pie och Bare Conductive Touch Board.

Konceptet med upplevelselådor har utvecklats successivt utifrån workshops med personal, tidigare forskning och tester av tidiga prototyper. Projektet utgår från hur ny teknik och interaktionsdesign kan användas för att ge stimulans och skapa upplevelser för äldre. Idén är en mobil vägg med ljudlagda objekt och lådor som utgör ett intuitivt gränssnitt för målgruppen och som inte kräver att det finns teknikkunnig personal på plats.
Bilderna och objekten är utvalda för att passa den äldre målgruppen och förhoppningen är att dessa stimulerar till samtalsämnen och skapar glädje. Till en bild av en sommarstuga vid havet hör man vågskvalp och måsar och genom ett tryck på en bild av Lill-Babs hörs de svängiga tonerna av ”Sånt är livet”.  En låda innehåller uttryck på pitemål och en annan en äldre bild från Storgatan i Piteå.

Se här hur det går till:

Upplevelsehotellet Treehotel i Harads får genom deltagande i projektet lära sig mer om hur teknik kan användas för att förstärka upplevelser. Vi har även genomfört en workshop tillsammans med Treehotel under temat ”framtidens hotellrum”.

 

Treehotel i Harads får genom detta projekt kunskaper om hur teknik kan användas för att förstärka upplevelser.

Prototypen testas under ett antal veckor vid Trädgårdens äldrecentra i Piteå. Till hösten kommer personal från Trädgårdens förskola att få möjlighet att inspireras av prototypen.

Vill du lära dig mer om hur ljud och ljuddesign kan lyfta en upplevelse eller verksamhet till nya nivåer? Kontakta oss så syr vi ihop en rolig kostnadsfri workshop där du och dina arbetskamrater får möjlighet att testa och laborera med enkla tekniker.