Upplevelselådor framkallar minnen och skapar samtalsämnen

Hur kan ljud och ljuddesign användas för att skapa upplevelser och sätta guldkant på vardagen för äldre? Det utforskar vi med en spännande prototyp på Trädgårdens äldrecentra i Piteå.

Hos Trädgårdens äldrecentra betraktas alla vårdtagande som gäster. Målet är att förmedla hotellkänsla i en välkomnande och omhändertagande miljö. Som testbädd i vårt projekt erbjuder äldrecentrat värdefulla möjligheter att testa idéer och koncept i verklig miljö med de som vistas i lokalerna.

Tekniken bakom konstruktionen av upplevelseboarden är Raspberry Pie och Bare Conductive Touch Board.

Konceptet med upplevelselådor har utvecklats successivt, utifrån träffar och workshops med personal, tidigare forskning och ett antal prototyptester. Idén är en mobil vägg med ljudlagda objekt och lådor i olika storlekar, former och färger.

Här gömmer sig upplevelser som aktiveras när någon lyfter på locket till en låda eller trycker på en anvisad knapp. Till en illustration av Eiffeltornet ljuder exempel ljuv fransk dragspelsmusik och genom ett tryck på en bild av Lill-Babs hörs de välbekanta tonerna av ”Sånt är livet”.  En låda innehåller uttryck på pitemål och bakom en annan finns sig en berättelse från Storgatan i Piteå år 1930.

Se här hur det går till:

Tanken bakom konceptet är att ljudupplevelser bidrar till att stimulera minnet och skapa associationer, vilket i sin tur kan öppna för samtalsämnen och trevliga pratstunder.

Treehotel i Harads får genom detta projekt kunskaper om hur ljuddesign kan användas för att förstärka upplevelser.

Under resans gång har upplevelsehotellet Treehotel i Harads visat intresse för projektet. Genom att delta får de ta del av resultatet från studien och på så sätt lära sig mer om ljuddesign. Vi har även genomfört en workshop tillsammans med Treehotel under temat ”framtidens hotellrum”. Med fokus på teknikinspiration fick deltagarna bland annat ta del av hur inbäddad teknik och inbäddad ljud kan användas för att förstärka upplevelser.

Prototypen vid Trädgårdens äldrecentra testas under cirka fem veckor och resultatet kommer sedan att utvärderas.

Vill du lära dig mer om hur ljud och ljuddesign kan lyfta en upplevelse eller verksamhet till nya nivåer? Kontakta oss så syr vi ihop en rolig kostnadsfri workshop där du och dina arbetskamrater får möjlighet att testa och laborera med enkla tekniker.